maandag 4 januari 2021

Geschikte voorbeelden van poses voor modeltekenaars

 Geschikte voorbeelden van poses voor modeltekenaars


Wat zijn geschikte voorbeelden van poses voor modeltekenaars

Geschikte voorbeelden van modelposes voor modeltekenaars zijn lastiger te vinden, dan dat je op het eerste gezicht zou denken. Dat is ook logisch. Een model poseert. Dat wil zeggen dat hij of zij speciale houdingen aanneemt, die bepaalde delen van het lichaam goed uit laten komen. Evenals de delen van het skelet en de spieren die onder de huid zitten en zorgen voor de welvende vormen. Maar als we voor poseren geschikte foto’s gaan zoeken van mensen,  dan zullen we niet veel foto’s vinden van personen die met de juiste manier van poseren bezig zijn. De mensen op die foto’s gaan gewoon lekker hun gang. Maar met foto’s die bruikbaar zijn als tekenvoorbeeld hebben ze dus weinig te maken.

poses voor modeltekenaars
Live tekenen is nog altijd de beste mogelijkheid maar er zijn alternatieven

Live tekenen is altijd nog het beste, maar…

Nu gaat er op zich niets boven het “live” tekenen van een model. Waarom? Omdat dan het model diepte heeft. Die diepte moeten we dan als tekenaar of schilder vertalen naar ons tekenpapier of schilderdoek. Dat vertalen van die diepte is op zich al een vak apart. Maar goed, er kunnen redenen zijn, waarom er niet live getekend kan worden. En dan moeten we wel terugvallen op geschikte foto’s.

Er zijn al meerdere series foto’s van poses geproduceerd

Omdat die foto’s dus niet zomaar van internet te plukken zijn, heb ik in de afgelopen 14 jaar voor meerdere series foto’s speciaal geposeerd. Zo is er een overzichtsboek met 2002 poses, zijn er boeken met grotere voorbeelden (A5 formaat per foto), die ook perfect op een tablet passen en sinds vorig jaar heb ik ook geklede boeken. Waaronder een speciale uitgave van vier foto’s van dezelfde pose, maar dat vanuit vier verschillende hoeken gefotografeerd. Dat geeft tekenaars dus een indruk, hoe het model er vanuit verschillende kanten uit ziet. Het vergemakkelijkt het zien van diepte.

Series van 4 foto’s uit verschillende hoeken, maar dan ongekleed

Gezien de vraag die er is naar deze variant, maar dan ongekleed, wordt er in de zomer van 2020 een speciale serie foto’s geschoten en die komen dan eind van de zomer / begin van de herfst op de markt. Voor dezelfde lage prijs als de andere boeken uiteraard.

Levering van deze boeken kan zowel digitaal als op papier

Op dit moment lever ik alle boeken nog standaard als PDF. Maar een geprinte en ingebonden, dan wel ingelijmde versie is ook altijd mogelijk. Die papieren versie is voor bezitters van de PDF tegen kostprijs bij mij te bestellen. Een flexibele aanpak dus, die het voor iedereen mogelijk maakt, om de versie te krijgen, die hij hebben wil.





Zie ook



Geklede modeltekenposes voor kunstenaars 


Ongeklede modeltekenposes voor kunstenaars 


2002 voorbeeldposes voor modellen

 

 

Meer informatie over Team Jetje

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u ergens op reageren? Dat kan altijd. Geef uw reactie hieronder.