dinsdag 5 januari 2021

Niet iedereen kan een modeltekenclub bijwonen

 Niet iedereen kan een modeltekenclub bijwonen


Niet iedereen is even mobiel

Er is natuurlijk een groep mensen die best lid zouden willen worden van een modeltekenclub, maar die daar gewoon de mogelijkheden niet voor hebben. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

Het probleem van de toegankelijkheid

Een bekend probleem is de toegankelijkheid van de locatie. Veel ateliers en tekenclubs zitten verstopt op de meest vreemde locaties, die soms alleen maar via een steile trap te bereiken zijn. Een groep mensen die fysiek beperkt is, valt daarmee direct af. Die zullen die trap nooit op kunnen komen. Om van het afdalen meestal helemaal maar te zwijgen. 



modeltekenclub bijwonen

De kosten van modeltekenen kunnen leuk oplopen

Een ander duidelijk probleem zijn de kosten. Inschrijven op een modeltekencursus kan soms nog best een pittig bedrag kosten. Zeker de afgelopen jaren zijn de kosten omhoog gevlogen.  Dat had een oorzaak. Veel instituten waar les werd gegeven, draaiden voor een heel groot deel op overheidssubsidie. En die subsidie werd uit een oogpunt van bezuinigingen in de laatste jaren vaak voor een groot deel teruggedraaid.

En daardoor kwamen de nodige tekenclubs in de problemen. Soms zelfs heel zwaar in de problemen. De remedie was dan vaak een forse verhoging van de contributie. Maar dat had dan als gevolg, dat nog meer mensen opstapten. Dat was omdat zij de contributie niet meer konden of wilden betalen. Je komt tegenwoordig rustig bedragen van 600 euro per cursusseizoen tegen voor inschrijving op een cursus. Dat zijn dus geen geringe bedragen. En logisch dat ze niet voor iedereen haalbaar zijn. Sommige gemeentes komen de mensen met een lager inkomen dan nog wel tegemoet. Bijvoorbeeld met een pas die korting geeft op dergelijk cursussen. Een voorbeeld daarvan is de zogenaamde “Ooievaarspas”, die door de gemeente Den Haag wordt uitgedeeld.

Uw eigen cursus aan huis?

Heb je geen mogelijkheden om een cursus bij te wonen of vind je een cursus te duur, dan is een vorm van een cursus aan huis misschien wel interessant. Want dat is een heel voordelige mogelijkheid. En dat is met een goede set voorbeelden van een ervaren model gemakkelijk te doen. Die voorbeelden kun je gebruiken om net zo vaak te oefenen als je maar wilt. En de kosten van een boek met voorbeelden zijn bijna te verwaarlozen.

Het is misschien wel zo dat je enige ervaring moet hebben om zelf op deze manier te kunnen werken. Anders is een basiscursus wel aan te raden, voordat je zelf aan de gang gaat.

Bestel een goed voorbeeldenboek en wat tekenmateriaal en starten maar

Met een paar simpele schetsboeken en wat tekenmateriaal kun je al een heel eind komen. De boeken met speciaal voor dit doel geschoten foto's, zorgen voor het model dat je voor modeltekenen nu eenmaal nodig hebt. Een gevorderd en ervaren model als voorbeeld werkt dan wel zo prettig. Dat model kan dan zowel gekleed als ongekleed zijn, net waar je zelf de voorkeur aan geeft.

En daarmee voorzien deze boeken in een duidelijke behoefte bij groepen in de samenleving die graag naar model willen tekenen, maar die ergens een probleem hebben om bij een tekenclub aan de gang te gaan.



Zie ook



Geklede modeltekenposes voor kunstenaars 


Ongeklede modeltekenposes voor kunstenaars 


2002 voorbeeldposes voor modellen

 

Meer informatie over Team Jetje

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u ergens op reageren? Dat kan altijd. Geef uw reactie hieronder.