maandag 4 januari 2021

Kunstmodel op een middelbare school

 Kunstmodel op een middelbare school


Een vak in de meer culturele richtingen

Op de meeste middelbare scholen is tekenen nog wel een vak. Zeker als er voor een meer culturele richting is gekozen. Voor tekendocenten is het niet altijd even gemakkelijk om een geschikt en voor de leerlingen boeiend lesprogramma vorm te geven en veel tekendocenten kiezen er dan ook voor om voor wat afwisseling, een aantal lessen modeltekenen in het programma op te nemen. Dat gebeurt soms met een levend model. Maar het schijnt volgens berichtgeving op internet niet al te eenvoudig te zijn, om een model te vinden dat dit werk wil doen. Zelf heb ik regelmatig op middelbare scholen geposeerd. En daar heb ik eigenlijk alleen maar prima ervaring mee. 



Kunstmodel op een middelbare school , kleding

Kleding voor poseren op middelbare scholen

Dat er voor een middelbare school gekleed geposeerd wordt is logisch en het is ook beslist geen onoverkomelijk probleem. Met een strak T-shirt en een legging is al snel heel veel mogelijk. De anatomie en andere vormen van het model komen dan voldoende goed tot hun recht.

Poses voor poseren op middelbare scholen

We hebben het hier natuurlijk bij leerlingen van een middelbare school over pure beginners op het gebied van modeltekenen. En daar moeten de poses van het model dan uiteraard op worden aangepast. Simpele poses, zonder al te ingewikkelde verkortingen, contraposten en dergelijke poseervarianten, die ervaren tekenaars wel aanspreken. Maar waarbij een beginnende modeltekenaar zichzelf toch wel eens achter de oren zal krabben, omdat hij niet direct ziet hoe dit naar het papier of doek te vertalen.

Kunstmodel op een middelbare school


Reacties op je poseerwerk vanuit de leerlingen

Als gezegd zijn mijn ervaringen met deze groep om voor te poseren, louter positief. Je krijgt als model heel veel vragen over je modellenwerk. Je kunt ook merken dan de leerlingen zich echt proberen in te leven in wat je als kunstmodel nu eigenlijk allemaal doet, wat je werk als kunstmodel precies inhoudt, waar je als model poseert en dergelijke. Kortom, het zijn leuke reacties, die een sterk betrokken houding laten zien. Dat kom je als kunstmodel beslist ook nog wel eens anders tegen. 


Kunstmodel op een middelbare school


Boekje met geschikte, geklede poses

Toen de eerste serie voorbeeldboeken voor modeltekenaars op de markt kwam, werden die boeken vaak gezien als ongeschikt voor het gebruik op scholen. En terecht, want deze boeken hadden wel degelijk ongeklede modellen als voorbeeld.

Er kwamen dan ook vragen of er boeken waren met geklede modellen en die heb ik dan een aantal jaren geleden ook gemaakt. Voor een workshop modeltekenen op een middelbare school zijn deze boeken met voorbeelden van poses beslist geschikt. Zeker omdat sommige boeken ook nog eens uitgaan van een model dat steeds met dezelfde pose een kwartslag draait. En daardoor is die pose dus van uit vier verschillende hoeken te zien. En dat geeft zeker beginnende tekenaars meer houvast dan gevorderde. Het is voor een tekenaar gemakkelijk om gevoel voor de juiste verhoudingen te krijgen als je iets naast of langs een model kan kijken. Bij één foto recht van voren kan dat niet. Dus extra foto’s van die zijkanten zijn dan heel handig.




Zie ook



Geklede modeltekenposes voor kunstenaars 


Ongeklede modeltekenposes voor kunstenaars 


2002 voorbeeldposes voor modellen

Meer informatie over Team Jetje

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u ergens op reageren? Dat kan altijd. Geef uw reactie hieronder.