maandag 4 januari 2021

Individueel oefenen met modeltekenen

 Individueel oefenen met modeltekenen

Individueel oefenen met modeltekenen


Modeltekenen vraagt om veel oefening

Modeltekenen is niet de simpelste vorm van tekenen die er is. Het wordt ook wel gezien als een uitstekende basis voor andere onderwerpen.  Want als je dit modeltekenen eenmaal beheerst, dan maakt dat andere onderwerpen als bijvoorbeeld een landschap al een stuk gemakkelijker om uit te werken.

Modeltekenen leer je door het zoveel mogelijk te doen

En als we met modeltekenen bezig zijn, is het dus niet alleen belangrijk, om over de nodige theoretische kennis te beschikken, maar we willen ook zoveel mogelijk ervaring met het tekenen opdoen. Zeker bij het tekenen van modellen kun je niet genoeg oefenen. Hoe meer je oefent hoe beter het is. Vaak is een korte oefening met grote regelmaat beter, dan langdurig aan de gang te gaan. Elke dag 10 minuten is bijvoorbeeld meer aan te raden, dan één keer twee uur in een week te tekenen.

Thuis kunnen oefenen is handig

Veel mensen worden wel lid van een tekenclub, om daar naar levend model te tekenen. Dat is prima en heel mooi. Maar de ene persoon werkt en leert nu eenmaal sneller dan de andere. Dat is niet anders. En voor degene die –meestal alleen voor het eigen gevoel- wat achter blijft, is het dan handig om thuis te kunnen oefenen.

Individueel oefenen met modeltekenen


Onderwerpen om te oefenen zijn dan bijvoorbeeld:


Doosconcept

Dozen zijn gemakkelijk te tekenen en in het juiste perspectief te zetten. Daarom worden die dozen nogal eens gebruikt om de verhoudingen en het perspectief van bijvoorbeeld modellen te schetsen, en die modellen worden daarbij denkbeeldig in een doos gezet. Zie de schets voor het idee.

Anatomie

Anatomie speelt bij modeltekenen een grote rol. Het is van groot belang om alle spieren en hun aanhechtingen op het skelet te kennen, om te weten wat er nu achter een bepaalde welving of inzinking in het lichaam schuil gaat. Vroeger was anatomie een hoofdvak bij het tekenen van model, tegenwoordig wordt er in opleidingen nauwelijks meer aandacht aan geschonken en zullen echt gedreven kunstenaars het zich zelf eigen moeten maken.

Verhoudingen

Verhoudingen bepalen voor een groot deel het eindresultaat. Zitten alle lichaamsdelen op de juiste plek, kloppen de onderlinge verhoudingen, zodat je niet te grote hoofden of te lange benen krijgt? Of is er sprake van een bewuste keuze? Dat kan ook. Of om te kunnen zien wat je misschien beter weg kunt laten bij het tekenen. Bijvoorbeeld als de benen niet meer op het papier passen en een deel ervan dus gewoon weg laat.

Lijnwerking

Lijnwerking, ofwel stofuitdrukking geeft aan of we met een zacht of een harder deel van het lichaam te maken hebben. De hardere delen van het lichaam worden ook met een strakkere en dikkere lijn getekend en de zachtere delen worden met een mindere harde lijn getekend. Deze stofuitdrukking vraagt enige anatomische kennis om te weten wat er onder de huid zit. We kunnen als tekenaar moeilijk even aan het model gaan voelen.

Perspectief

Perspectief is natuurlijk op zich een vrij bekende techniek, maar er zijn toch nog heel wat beginnende tekenaars, die niet echt lekker met de effecten die door de werking van het perspectief optreden, uit de voeten kunnen. Dat geldt zeker als het om verkortingen van lichaamsdelen als armen en benen gaat. En om te leren zien wanneer die verkortingen nu precies optreden.

Driehoeken

De driehoeken worden gebruikt voor het vinden van de verhoudingen van het lichaam. En voor het goed bestuderen van de onderlinge proporties van de lichaamsdelen. Het werken met driehoeken is een simpel te leren en snel te gebruiken techniek.

Al deze onderdelen vinden we nog terug in andere artikelen op dit weblog, waarbij er dieper op in wordt gegaan.





Zie ook



Geklede modeltekenposes voor kunstenaars 


Ongeklede modeltekenposes voor kunstenaars 


2002 voorbeeldposes voor modellen

Meer informatie over Team Jetje

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u ergens op reageren? Dat kan altijd. Geef uw reactie hieronder.