maandag 4 januari 2021

Gebruik driehoeken voor de juiste verhoudingen van een model

 Gebruik driehoeken voor de juiste verhoudingen van een model


Opzetten van verhoudingen kan lastig zijn


Veel tekenaars hebben moeite met het opzetten van de verhoudingen. Dat is niet alleen bij het modeltekenen, waar we het hier over hebben, maar we vinden verhoudingen natuurlijk ook terug in bijvoorbeeld stillevens en landschappen. Maar hier hebben we het over het tekenen van een model. En daar spelen de juiste verhoudingen een rol die nog veel belangrijker is. Of een boom iets te hoog of te laag is, zal in een tekening van een landschap niet opvallen. Maar als een model een been heeft dat te dun of te lang is, dan valt dat wel degelijk op.  

driehoeken zijn handig. originele foto
originele foto



Waar komt die lastige eerste lijn?

Het is daarom lastig waar je nu het beste kunt beginnen met tekenen. Waar zet je de eerste lijn op papier? Hoe voorkom je dat je van het papier af raakt, tijdens het tekenen? Hoe staat je model een beetje in het midden van je papier of doek? Hoe zijn de proporties van het model? Allemaal belangrijke vragen.

En daarom zijn er vele technieken ontwikkeld die te maken hebben met het tekenen van die verhoudingen en het werken met hulpmiddelen. En dat geldt natuurlijk ook bij het tekenen van een model.

Op zoek naar driehoeken

Een bekend voorbeeld daarvan is het werken met driehoeken. Hierbij proberen we allerlei driehoeken in het model te vinden, die we daarna uit gaan werken. Onderstaand een voorbeeld.

 

ingetekende driehoeken
Foto met driehoeken ingetekend



We zien een grote driehoek die via het hoofd loodrecht omlaag loopt, dan horizontaal tot de voet en weer terug gaat naar het hoofd. Als we die driehoek overbrengen op onze tekening, dan zijn we al een heel eind verder.

Overnemen van hoeken

Eventueel kunnen we daarbij gebruik maken van simpele hulpmiddelen. Twee papierstroken of repen karton, kunnen ons al helpen om hoeken over te nemen naar ons papier. Zie hieronder voor een voorbeeldje. Nog beter zijn een paar plankjes of latjes. Die zijn steviger, maar passen prima in onze tekendoos of schilderkoffer.

De driehoeken worden steeds kleiner

Hebben we eenmaal een grote driehoek gevonden, waar het gehele model in past, dan kunnen we steeds kleinere driehoeken in het formaat gaan passen. Totdat houding en de onderlinge verhoudingen van het model duidelijk genoeg zijn.


Ga niet teveel in detail

Ga niet te lang door met het zoeken van driehoeken, want daar wordt het geheel beslist niet duidelijker van zoals we in de afbeelding kunnen zien. Als de verhoudingen voldoende duidelijk in te schatten zijn, is het doel bereikt en kunnen we stoppen met het toevoegen van driehoeken.



Iets te veel driehoeken misschien?
Iets te veel driehoeken misschien?

De hulplijnen worden later weggegumd

Tot slot gaan we het model intekenen en kunnen de hulplijnen van de driehoeken weer uitgegumd worden als het model voldoende duidelijk op het papier staat. Dat geeft natuurlijk direct al aan, dat we de driehoeken gaan tekenen met potlood of iets vergelijkbaars, dat zich weer gemakkelijk laat verwijderen.

Als we aan het schilderen zijn, dan laat bijvoorbeeld houtskool zich natuurlijk ook gemakkelijk overschilderen.

Handig hulpmiddel

Onderstaand een handig hulpmiddel om hoeken over te nemen. Twee latten, gaatje in boren, boutje met een vleugelmoer erdoor en klaar is kees




Handig hulpmiddel bij modeltekenen
Handig hulpmiddel



Zie ook



Geklede modeltekenposes voor kunstenaars 


Ongeklede modeltekenposes voor kunstenaars 


2002 voorbeeldposes voor modellen

Meer informatie over Team Jetje

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u ergens op reageren? Dat kan altijd. Geef uw reactie hieronder.