dinsdag 5 januari 2021

Nog 2 minuten om af te ronden

 Nog 2 minuten om af te ronden


De tijd vliegt voorbij

Iedereen die in een tekengroep naar levend model heeft getekend, kent de enigszins vervelende mededeling van de docent of de modellenregelaar, die bij het tekenen en poseren de tijd in de gaten houdt. “Tempus fugit” zeiden de Romeinen 2000 jaar geleden al, om aan te geven, dat de tijd voorbij vliegt. En hoewel het leven in die tijd een stuk meer ontspannen geweest moet zijn dan het huidige bestaan, speelde het snelle verstrijken van de tijd ook toen duidelijk al een rol. Trouwens sommige modellen nemen zelf een eierenwekker mee. Want de stand van het model bepaalt natuurlijk ook hoe lang een pose mag duren. 



2 minuten om af te ronden

Wat structuur bij een workshop is natuurlijk logisch

Dat er bij workshops voor modeltekenen volgens vaste tijden gewerkt moet worden, is wel logisch. Het zou namelijk zonder enige coördinatie van de docent of de modellenregelaar al snel een chaotisch geheel worden. De ene tekenaar heeft meer tijd nodig voor een stand, dan een andere en ook het model moet af en toe even de spieren kunnen strekken.

Het is vaak toch al verbazend genoeg hoe lang sommige modellen bepaalde standen schijnbaar zonder moeite vast kunnen houden. Overigens inderdaad schijnbaar, want het is soms lastig genoeg. Slapende ledematen en plotselinge krampaanvallen bedreigen permanent elk poserend model.

Vaak wordt dat ook veroorzaakt door bloedvaten die in de knel zijn gekomen. En dat kan ook niet de bedoeling zijn. Een (bijna) elke tekenclub zal daarom rekening houden met de wensen van het model. En dus passen de tekenaars zich aan, aan het regime van de tijdregelaar.

Te lange of te korte tijden om te tekenen

Maar de tijd die beschikbaar is, om een bepaalde stand van het model te tekenen, is meestal  ook betrekkelijk lukraak gesteld. Veel tekenaars vinden die standen soms te lang. Die maken een snelle schets en dat is het wat hen betreft dan wel.

Maar er is ook een groep tekenaars die juist van mening is, dat de beschikbaar gestelde tijd veel te kort is. Die groep heeft meer tijd nodig om zich te concentreren, om het lichaam van het model te verkennen en enigszins in zich op te nemen. En deze tekenaars hebben dan ook meer tijd nodig, dan hen op de modeltekenclub wordt gegund. Maar daar heb ik een oplossing voor. 


Een probleem dat gemakkelijk op te lossen is

Dan is een alternatief natuurlijk een uitkomst. Denk daarbij aan een set poseervoorbeelden, waarbij je als tekenaar thuis net zo lang over een bepaalde stand kunt doen, als je maar wilt. Je begint, stopt en gaat weer verder, wanneer jij dat wilt. En niet omdat “de tijd om is”, want in een echt creatief proces kan tijd eigenlijk helemaal geen criterium zijn. Laat staan dat tijd een bepalende factor wordt. Deze oplossing is natuurlijk wel voor ervaren tekenaars die zelfstandig kunnen werken. Er wordt nu eenmaal geen docent bij een voorbeeldenboek geleverd. Voordat iemand met deze voorbeelden kan werken, is een basiscursus modeltekenen natuurlijk eerst wel handig.

Rustig in een eigen tempo werken

Dat is één van de redenen die we horen van mijn klanten als ze deze boeken met poseervoorbeelden bestellen. Ze willen rustig en vooral in hun eigen tempo kunnen werken. Heel begrijpelijk. En ik voorzie met deze producties maar al te graag in hun behoefte.






Zie ook



Geklede modeltekenposes voor kunstenaars 


Ongeklede modeltekenposes voor kunstenaars 


2002 voorbeeldposes voor modellen

 

 

Meer informatie over Team Jetje

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u ergens op reageren? Dat kan altijd. Geef uw reactie hieronder.