dinsdag 5 januari 2021

Welke instructies geef je als tekenclub aan een nieuw model?


 Welke instructies geef je als tekenclub aan een nieuw model?


Het ene ervaren model is het andere niet

Stel, je krijgt een nieuw vrouwelijk model voor je tekenopleiding. Je weet nog niet veel van dat model, maar wel dat ze door een vriendin als zeer veelbelovend model is aangeprezen. Ter plaatse vertelt het model in kwestie, dat ze al één keer eerder geposeerd heeft. En dat ze dus in haar eigen ogen al echte ervaring als model heeft. Het zal niet de eerste keer , dat dit bij een tekenclub voorkomt. Modellen die onervaren vriendinnen (en vrienden) aanprijzen, zijn zeker de laatste jaren geen vreemd verschijnsel meer. Vooral bij modellen die uit Oost Europa komen speelt dit verschijnsel nog wel eens, maar ook onder Nederlandse modellen vinden we dit terug.  

25 boeken in verschillende series

Dan maar handen en voeten gebruiken?

Maar goed, wat moet je dan doen, om dat model toch duidelijk te maken, wat je wilt dat ze gaat doen? Met handen en voeten uitleggen is lastig. Het komt nogal eens voor dat het nieuwe model de taal nog niet zo machtig is en dan kan die taal nog wel eens een fikse barrière geven.

Voorbeelden van poses kunnen heel handig zijn

Op dat moment is het toch wel heel erg handig, als je als tekenclub over een boek met een flink aantal poseervoorbeelden voor modellen beschikt. Dan kun je door aan te wijzen al een heel eind komen. Het is niet het enig denkbare voorbeeld, waar je wel degelijk plezier kunt hebben van een dergelijk voorbeeldenboek met voorgeselecteerde poses. Denk aan het uitleggen van een houding aan een model die je als sessieleider graag zou willen zien. Of een serie snelle houdingen, die het model na elkaar moet gaan doen. Het uitleggen aan het model van wat je precies met een houding wilt bereiken, is alleen met woorden heel lastig. Passende plaatjes zijn dan ideaal. 


Wat is “te moeilijk?”

Sommige modellen zullen de poseervoorbeelden “te moeilijk” noemen. Wat moeilijk is, is een erg subjectief begrip. Een bepaalde pose, die voor het ene model een min of meer onneembare uitdaging is, is voor een ander model een alledaagse houding, waar verder de hand niet voor wordt omgedraaid. In het algemeen mogen we wel stellen, dat de poses die in de boeken op mijn weblogs behandeld worden, voor een gemiddeld model heel goed te doen moeten zijn. Modellen die er toch nog problemen mee hebben, zijn dan toch wel modellen met weinig ervaring, die dan nu eigenlijk een beetje “door de mand vallen.”  




Zie ook



Geklede modeltekenposes voor kunstenaars 


Ongeklede modeltekenposes voor kunstenaars 


2002 voorbeeldposes voor modellen

Meer informatie over Team Jetje

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u ergens op reageren? Dat kan altijd. Geef uw reactie hieronder.