dinsdag 5 januari 2021

Speciale fotografie voor modeltekenvoorbeelden

 Speciale fotografie voor modeltekenvoorbeelden

Waar begin je voor goede foto's?

Je zou zeggen dat als er één soort foto’s is, dat op het internet oververtegenwoordigd is, dat het de soort foto’s van de ongeklede dames (en in mindere mate heren) wel is. Het is niet voor niets altijd al het meest gezochte onderwerp geweest. Ok, niemand kijkt er naar. Dat is bekend. Maar er zijn kennelijk wel veel anderen, die wél kijken als we de bezoekerscijfers van de betreffende websites willen geloven.

Foto’s van internet zijn voor beeldende kunst niet zo geschikt

Foto’s van “kunstmodellen” genoeg zou je dus zeggen. Maar er is een groot verschil. De foto’s die we op internet vinden zijn niet gemaakt als poseervoorbeeld. Een foto die als poseervoorbeeld gebruikt moet gaan worden, is speciaal zo gemaakt. Met een model dat ook inderdaad een poseerhouding aanneemt, waar we als tekenaar iets mee kunnen. 

speciale fotografie voor modeltekenvoorbeelden





Goed geposeerde foto’s hebben duidelijk de voorkeur

Het model zorgt voor de juiste pose, dat handen en voeten op de goede plaats zijn, dat er sprake is van een inspirerende blik en dergelijke punten die het tot een goede pose maken. Dat geeft een heel ander effect, dan een foto die op een willekeurig moment van een willekeurig model geschoten is.

Veel bewegingen worden bewust zo gemaakt

Daarnaast zijn veel poses van een kunstmodel bedoeld, om een bepaald lichaamsdeel te accentueren. Of om spieren goed uit te laten komen. Of om te werken met contraposten, speciale draaibewegingen en dergelijke. Het mag duidelijk zijn dat dit allemaal zaken zijn, die je op de meeste foto’s tevergeefs zult gaan zoeken.

Attributen maken poses levendiger

Een kunstmodel werkt veel met eenvoudige attributen als een stok, een paraplu, een bal en dergelijke. Die attributen worden door het model gebruikt om het modeltekenen wat levendiger, dynamischer en aantrekkelijker voor de tekenaars te maken. Ook dat werken met attributen is iets wat speciaal gefotografeerd zal moeten worden, wil je het als voorbeeld voor modeltekenen kunnen gebruiken.

fotografie voor modeltekenvoorbeelden

Modelfotografie stelt andere eisen aan de poses

Let wel, we hebben het hier over foto’s die als voorbeeld voor modeltekenen moeten dienen.

Maar bij modelfotografie hebben we te maken met modellen die werkelijk elke denkbare pose aan kunnen nemen. Ook hoeft een dergelijke pose geen tijd lang te duren. Het kan zelfs niet meer dan een beweging zijn. Dat is prima en als voorbeeld voor een fotomodel zijn het waarschijnlijk nog wel bruikbare foto’s ook. Maar dat wil niet zeggen dat deze foto’s uit de modelfotografie ook als voorbeeld voor het natekenen van een kunstmodel geschikt zijn.

Goede voorbeeldfoto’s voor modeltekenen zijn dus zeldzaam

Kortom, het aanbod aan foto’s die goed als voorbeeld voor modeltekenen zijn te gebruiken, is veel kleiner, dan we misschien gevoelsmatig zouden denken. En vandaar dat mijn serie op dit gebied ook tot stand is gekomen. Deze foto’s zijn door een ervaren model in samenwerking met een eveneens ervaren fotograaf gemaakt met het gebruik als voorbeeld voor modeltekenen als enig doel.

Omdat niet iedereen het gepast vind, om met een boek vol ontklede modellen thuis te komen, is er ook een geklede versie. Die versie wordt bijvoorbeeld ook op scholen gebruikt.



Zie ook



Geklede modeltekenposes voor kunstenaars 


Ongeklede modeltekenposes voor kunstenaars 


2002 voorbeeldposes voor modellen

Meer informatie over Team Jetje

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u ergens op reageren? Dat kan altijd. Geef uw reactie hieronder.