dinsdag 5 januari 2021

Handige attributen voor kunstmodellen

 Handige attributen voor kunstmodellen


Iets om handen hebben bij poseren is prettig

Het is voor veel modellen prettig om letterlijk iets met hun handen te kunnen doen. Zeker bij minder ervaren modellen leeft altijd de vraag “Waar laat ik mijn handen?” en dan is het heel prettig, als we daar een antwoord op hebben. En iets in je handen hebben, geeft je inderdaad die mogelijkheid. En ook ervaren modellen vinden het vaak prettig als ze iets te doen hebben. 



halters voor modellen

Halters

Een paar simpele haltertjes van 500 gram of een kilo kosten de kop niet. Kijk eens in een goedkope aanbiedingenwinkel als een So Low of een Action. Vaak ben je al voor een paar euro klaar.

Een bijkomend voordeel van een attribuut als een halter is, dat je als model je spieren aan moet spannen. En dat zorgt er voor, dat armen beter worden qua proporties en dat de anatomie veel beter zichtbaar wordt.



model met mattenklopper

Mattenklopper

Bij een mattenklopper denken we vooral aan het ouderwetse rieten model. Het voordeel van de rieten versie is, dat hij lekker licht is. Je kunt de mattenklopper zonder bezwaren, zoals het krijgen van kramp, dus ook rustig een tijdje boven je hoofd houden. Maar die ouderwetse mattenkloppers zijn nog niet eens zo heel makkelijk te vinden. Zelf slaag ik voor dat soort dingen nog wel eens bij een kringloophandel. Met een investering van 50 cent of een Euro, ben je dan meestal al een heel eind en je kunt er bij je modelwerk enorm veel plezier aan hebben. Het leuke van mattenkloppers is dat je er goed mee kunt wijzen. Maar dat kan ook met ons volgende attribuut:

kunstmodel met stok


Stok

Ik heb zelf eens een simpele stok gemaakt van een stuk bezemsteel en een knop, die op een lade geschroefd wordt als handvat. De bezemsteel is even zwart geschilderd, met een witte knop.  En die stok heeft oneindig veel tekenclubs van dichtbij meegemaakt. Waarschijnlijk is het de meest getekende bezemsteel van Nederland. Dit is dan misschien een vrij luxe versie, maar het kan natuurlijk ook prima met plantstokken en dergelijke. Een gewone boomtak kan wat dat betreft al werken en dat is beslist nog iets bijzonders ook, waar door veel tekenaars met enige verbazing naar gekeken zal worden.




kunstmodel met bal

Ballen in verschillende soorten

Iets wat nooit in de uitrusting van een kunstmodel mag ontbreken is een bal. Lichte ballen koop je voor een paar kwartjes. Wil je er niet teveel mee sjouwen, overweeg dan de mogelijkheid van een opblaasbal, die je koopt in een winkel voor strandspullen. Ook een bal kan handig zijn met poseren. Je kunt ballen op allerlei manier vasthouden, je kunt doen alsof je de bal weg gooit en dergelijke. Een lastige bal om mee te nemen, maar wel heel apart, is een skippybal of zo’n trainingsbal voor fitness.
Een beetje goed uitgerust tekenatelier zou zoiets eigenlijk moeten hebben voor hun  modellen, maar je zult er bij die tekenateliers waarschijnlijk flink naar moeten zoeken. Tot slot kan een simpele tennisbal ook nog bijzondere houdingen geven. Ook bij een tennisbal kun je doen alsof je de bal weg gooit. Je kunt ook doen of je met enkele ballen jongleert en noem maar op. Een setje tennisballen kost de kop niet en ook hier weer: Je kunt er bij je poseren veel plezier van hebben.

Touw

Een stuk touw is even simpel als bruikbaar. Zorg wel voor goed zichtbaar touw voor de tekenaars. Een centimeter dik is wel het minimum en als het even kan, is ook een kleurtje erbij wel zo prettig. Ook met een stuk touw kan een model veel leuke dingen doen, die het poseren enorm kunnen verlevendigen. Het is wat dat betreft typisch dat je dit soort simpele hulpmiddelen in de praktijk toch relatief weinig tegen komt. Zorg voor een paar flinke knopen in het touw. Dat houdt makkelijk vast en zorgt ook weer voor nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld omdat je er op kunt gaan staan en het touw strak kunt trekken.

kunstmodel met plumeau

Er zijn vele variaties aan attributen mogelijk

Zoals je ziet zijn er veel eenvoudige attributen te vinden, waarmee je het aantal variaties in je poseerwerk enorm op kunt voeren. Voor de kosten hoef je het nooit te laten. Als je alle attributen die in dit artikel zijn genoemd aan wilt schaffen, dan ben je minder geld kwijt dan dat je in één sessie verdient. Dus dat hoeft voor niemand een probleem te zijn.



Zie ook



Geklede modeltekenposes voor kunstenaars 


Ongeklede modeltekenposes voor kunstenaars 


2002 voorbeeldposes voor modellen

 

 

Meer informatie over Team Jetje

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wilt u ergens op reageren? Dat kan altijd. Geef uw reactie hieronder.