De moeilijk grijpbare verhoudingen
Vaak zijn de verhoudingen van een model niet volledig geslaagd
Pak eens een stapeltje modeltekeningen van bijvoorbeeld een workshop en bekijk deze modeltekeningen eens kritisch. Hoewel veel van deze tekeningen op het eerste gezicht heel leuk en goed geslaagd lijken, heb je toch vaak het vage gevoel dat er ergens iets niet klopt.
Het grappige bij dat gevoel is, dat het meestal niet eens zo snel te zeggen is WAT er dan wel niet klopt. Dat is meestal nog niet zo eenvoudig te zeggen. Maar ons onderbuikgevoel zegt ons dat er ergens iets niet klopt. Of je laat de tekeningen een paar liggen, kijkt er dan nog eens goed naar en dan zie je plotseling wel wat er minder goed aan is.
Vuistregels zijn ook niet alles
In de praktijk is dat bijna altijd een kwestie van verhoudingen die niet kloppen. Veel docenten werken bij lessen in modeltekenen vanuit de aloude vuistregel, dat het hoofd acht keer uit de lichaamslengte gaat. En dat is een belangrijke oorzaak van het feit dat verhoudingen niet goed lijken te zijn. Die vuistregel werkt in de praktijk namelijk niet echt goed. In werkelijkheid is het geen 8 x het hoofd uit het lichaam, maar 6,5 keer. Dit gaat in vrijwel alle gevallen op. En we gaan daarbij uit van een volwassene. Bij kleinere kinderen is het eerder 4 tot 5 keer. Laten we de verhouding van het hoofd tot het lichaam bij een baby helemaal maar vergeten.
Daarnaast gaat de bewering dat het hoofd acht keer uit het lichaam gaat alleen maar op voor een model, dat recht voor ons staat, met de handen gestrekt langs het lichaam. Elke andere beweging zorgt voor een afwijking, waardoor het plaatje al niet meer klopt.
Al met al zijn dit soort vuistregels dus wel leuk, maar ze kunnen beginnende tekenaars ook lelijk op het verkeerde been zetten. Zelf gebruiken we ze dan ook niet in cursussen, maar gaan uit van andere technieken om tot de juiste verhoudingen te komen.
Een korte checklist voor verhoudingen
Stel, je hebt een leuke modeltekening gemaakt. Dan is het altijd goed om de volgende valkuilen nog eventjes voor jezelf door te nemen. Want dit zijn de punten die het meeste voorkomen in tekeningen die niet helemaal kloppen:
- Benen zitten te hoog aan het lichaam vast;
- Beenlengte is te groot in verhouding tot de romp;
- Benen zijn te dun in verhouding tot de beenlengte;
- Voet zit niet juist aan het been;
- Hand zit niet juist aan een arm;
- Arm is te kort;
- Hoofd is te groot of –wat vaker voorkomt- te klein in relatie tot de romp.
Zijn deze punten in orde? Dan zullen er nog maar weinig mensen over zijn, die mogelijk iets vreemds aan jouw modeltekeningen kunnen ontdekken.
Zie ook
Geklede modeltekenposes voor kunstenaars
Ongeklede modeltekenposes voor kunstenaars
2002 voorbeeldposes voor modellen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Wilt u ergens op reageren? Dat kan altijd. Geef uw reactie hieronder.